Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Βερμουτ



Bερμούτ, το αρωματικό απεριτίφBερμούτ, το αρωματικό απεριτίφ


Κρασί ενισχυμένο με αρωματικά βότανα, μπαχαρικά με έντονες νότες και ζάχαρη. Το βερμούτ αποκτά τον τελικό γευστικό του χαρακτήρα από τα φύλλα του φυτού αρτεμισία.
Τα παγάκια ρίγησαν μόλις τα έλουσε το βαθύ κόκκινο χρώμα του βερμούτ, που κύλησε με δύναμη μέσα στο ψηλό ποτήρι. O άντρας με το μαύρο κοστούμι και το λευκό πουκάμισο παρακολουθεί σκεπτικός το ποτήρι και τη γοητευτική συνοδό του, που ρουφάει δύο γουλιές από το δικό της βερμούτ και μισοκλείνει τα μάτια πεταρίζοντας τις μαύρες ψεύτικες βλεφαρίδες...
Σκηνές από τις ασπρόμαυρες ταινίες της δεκαετίας του '50 αλλά και του '60, με το δημοφιλές βερμούτ να πρωταγωνιστεί στο πλάνο: Rock 'n' roll, θρυλικά πάρτι των sixties και γερές δόσεις από το ποτό που κατέβαινε ευχάριστα, ξεκλειδώνοντας τις νεανικές αντιστάσεις.
Αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν, όταν επιλέγουν να πιουν ένα μαρτίνι, ότι το γλυκόπιοτο ελαφρύ απεριτίφ είναι βερμούτ; Αι πόσοι από τους φανατικούς του dry martini αναγνωρίζουν την παρουσία του βερμούτ στο διάσημο κοκτέιλ; «A martini. Shaken, not stirred» επιμένει επί πέντε σχεδόν δεκαετίες τώρα ο διάσημος Τζέιμς Mπoντ και κανείς δεν τον θεωρεί εκτός εποχής.Bερμούτ, το αρωματικό απεριτίφ
Λίγη ιστορία
Το 1786 ο Ιταλός Antonio Benedetto Carpano, ένας απλός υπάλληλος κάβας στο Τορίνο, είχε την έμπνευση να αρωματίσει το λευκό μοσχάτο κρασί με διάφορα βότανα που αφθονούσαν στην περιοχή του, ποικιλία μπαχαρικών, οινόπνευμα και ζάχαρη. Ο πειραματισμός αυτός προέκυψε στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα απεριτίφ το οποίο θα τιμούσαν και οι γυναίκες, που δεν συμπαθούσαν τα ερυθρά πληθωρικά κρασιά του Πιεμόντε. Οι πειραματισμοί του στέφθηκαν από επιτυχία. Το ποτό υιοθετήθηκε από την υψηλή κοινωνία της περιοχής του, θεωρήθηκε ελκυστικό και πρωταγωνιστούσε σε χορούς και συναθροίσεις. Σύντομα, εμφανίστηκαν και άλλοι στο προσκήνιο με δικές τους εκδοχές και φυσικά το γλυκόπιοτο απεριτίφ δεν άργησε να βγει από τα σύνορα της Ιταλίας και να περάσει στη γειτονική Γαλλία.
Στην ουσία, το βερμούτ είναι κρασί ενισχυμένο με αρωματικά βότανα και ζάχαρη. Τη σύνθεση των βοτάνων που συμμετέχουν στον αρωματισμό του αποτελούν φλούδες από εσπεριδοειδή, με τα πορτοκάλια να προηγούνται, δίκταμο, μαντζουράνα, τσάι, δυόσμος ρίγανη, φασκόμηλο μέχρι και ροδοπέταλα... Τα μπαχαρικά που χαρίζουν τις έντονες νότες τους είναι συνήθως κανέλα, κεδρόμηλα, μοσχοκάρυδο, σανταλόξυλο, μοσχολίβανο αλλά και κινίνα. Την τελική πινελιά στην προσωπικότητα του βερμούτ βάζουν τα φύλλα της αρτεμισίας ή αψιθιάς (γερμανιστί «Wermut»).
H συνταγή, φυσικά, ποικίλλει από παραγωγό σε παραγωγό, ενώ η σύνθεση αλλά και ο αριθμός των μπαχαρικών και των βοτάνων που αναλαμβάνουν να του χαρίσουν τον ιδιαίτερο αρωματικό του χαρακτήρα αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Με τον αυτόν τρόπο διαφοροποιείται κάθε εταιρεία.
Οι ποικιλίες χρησιμοποιούνται κυρίως λευκές, αλλά και ερυθρές ποικιλίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το κόκκινο χρώμα του βερμούτ οφείλεται και στην προσθήκη καραμέλας. Εκτός από τα βότανα και τα μπαχαρικά, το κρασί ενισχύεται και με αλκοόλ. Το γευστικό αποτέλεσμα κυμαίνεται από διακριτικά πικρό μέχρι γλυκό, που οφείλεται στην προσθήκη ζάχαρης. Κότσι, τα βερμούτ ξεκινούν από το ξηρό και φτάνουν στο γλυκό με τη σειρά που ακολουθεί: extra dry, dry, bianco ή λευκό, γλυκό ή κόκκινο, ενώ υπάρχει και ροζέ.
Πως πίνεται
Οι ειδικοί συστήνουν να αναδεύονται κατευθείαν στο ποτήρι τα κοκτέιλ που περιέχουν βερμούτ ώστε να διατηρούνται τα αρώματά τους. Το κόκκινο βερμούτ σερβίρεται σκέτο ή με πάγο, ενώ το λευκό πίνεται κρύο (με τη συμμετοχή ή όχι πάγου) και γαρνίρεται με φέτα λεμόνι σε σχήμα ημισελήνου! Τη διαδικασία σερβιρίσματος του λευκού ακολουθεί και το ροζέ βερμούτ, ενώ το ξηρό είναι το απόλυτο βερμούτ για κοκτέιλ πίνεται όμως και σκέτο, με πάγο ή χωρίς, ακόμα και με σόδα, και γαρνίρεται με φλούδα λεμονιού. Όσο για το κλασικό, κοσμοπολίτικο Dry Martini, που λατρεύτηκε από τους μεγάλους σταρ και παραμένει επίκαιρο, πίνεται παγωμένο σε κωνικό ποτήρι με υψηλό μίσχο. Στην υγειά σας!


Παρά το γεγονός ότι το βερμούτ παρασκευάζεται σε πολλά μέρη, τα πιο δημοφιλή είναι τα ιταλικά και τα γαλλικά, που θεωρούνται γλυκά και ξηρά αντίστοιχα.
Ο ρόλος του απεριτίφ ταιριάζει γάντι στο θρυλικό ποτό, που επιμένει να είναι στη μόδα. Φανατικοί πότες του ο Ουίλσον Τσόρτσιλ αλλά και ο Τζέιμς Μποντ.Απολαύστε το και εσείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου